субота, 29. јул 2017.

Da li šećer spada u grupu droga koje izazivaju zavisnosti?

Prijatno!
Danas su veoma popularne različite  vrste dijeta koje isključuju upotrebu šećera u ishrani i obuhvataju čišćenje organizma od šećera, tkz. "Sugar detox". U određenom periodu prestajete da koristite namernice koje su prerađene i u koje se dodaje šećer. Razvijena je i teorija da šećer ima osobine droga koje izazivaju zavisnost i koja se, zbog toga, mora očistiti iz vašeg organizma.

Da li je ova teorija naučno zasnovana?

U studiji1 objavljenoj pre nekoliko godina, francuski istraživači su pokazali da "su dostupni dokazi koji pokazuju da kod ljudi šećer i slatko mogu izazvati zavisnost i žudnju koje su uporedive u veličini slučajeva sa drogama koje izazivaju zavisnost".

Coca Cola
U odvojenoj studiji2 istraživači u Norveškoj pratili su navike u ishrani skoro 200 zavisnika od droge. Dve trećine zavisnika prijavilo je ograničeni pristup hrani, uglavnom zbog nedostatka novca. Uprkos varijacijama u unosu energije, postojale su zajedničke sklonosti ka nezdravoj hrani, kao što su slatke grickalice i slatka pića.
Istraživači su objavili da su najupečatljive karakteristike dijetetskih dodataka uključivale "veliki unos šećera". Oni su se složili sa prethodnim istraživanjem da "takvi dijetetski obrasci i nepravilno konzumiranje hrane mogu dovesti do mehanizama za opuštanje u centralnom nervnom sistemu, koji dovode do pojačane zavisnosti.      

Literatura:                        

1.    Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit, Ahmed, Serge H.; Guillem, Karinea; Vandaele, Younaa, Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care: July 2013 - Volume 16 - Issue 4 - p 434–439, CARBOHYDRATES: Edited by Luc Tappy and Bettina Mittendorfer

2.    High sugar consumption and poor nutrient intake among drug addicts in Oslo, Norway, M. Sæland, M. Haugen, F.-L. Eriksen, M. Wandel, Volume 105, Issue 4 February 2011, pp. 618-624