среда, 21. јун 2017.

Četiri naučno dokazane činjenice o lekovitom dejstvu reishi pečurke

Ganoderma lucidum (reishi pečurka)
Da li ste čuli za moćna lekovita svojstva reishi pečurke? Ako niste, vreme je da se upoznamo sa ovim sjajnim izvorom mnogih lekovitih supstanci. Dok je reishi pečurka, ili "Lingzhi" na kineskom jeziku, i dalje relativno nepoznata u zapadnim kulturama, u azijskim društvima ova fascinantna gljivica je poznata hiljadama godina i jedan je od najstarijih simbola blagostanja i dugovečnosti. Zauzima prestižno mesto u kineskoj tradicionalnoj medicini već punih 4000 godina.Nazivaju je čudom prirode,drvetom života,biljkom dugovečnosti.
U sastav reishi  gljiva ulaze alkaloidi, ugljeni hidrati, triterpeni, kumarini, vitamini A i C, ganoderinska kiselina, vitamin B, ergosterol (provitamin D 2), kalijum, bakar, selen, kalcijum, fosfor, gvožđe, mangan, magnezijum, kalijum, cink i germanijum. Organski vezan germanijum ima antioksidativne osobine, pomaže krvotoku da poboljša sposobnost prenošenja kiseonika više od 1,5 puta.Takodje pojačava metabolizam i usporava starenje. Koncentracija organskog germanijuma je oko 800-2000 ppm-a (ppm - deo miliona), što je 4-6 puta više nego kod gingseng-a.
Ova "pečurka besmrtnosti" raste na šljivama u šumi i prvobitno je bila rezervisane za upotrebu samo u kraljevskim porodicama.

Postoji mnogo varijanti reishi-a, najčešće imaju meku, plutustu teksturu i kapu u obliku uha koji se proteže od crveno narandžaste do crne boje. Reishi pečurka ima prilično gorak, drveni ukus, zbog čega se tradicionalno priprema kao čaj ili kao ekstrakt. Tek u drugoj polovini 20. veka istraživači su počeli ozbiljno da proučavaju medicinska svojstva reishi pečurke, koja je naučnoj zajednici poznata kao ganoderma lucidum.
Reishi pečurka se sada gaji u celom svetu i dostupna je u različitim proizvodima od čajeva i tinktura do kapsula, a čak se može naći I u mešavinama proteina u superfood-u.

Četiri neverovatne, naučno proučene zdravstvene koristi reishi pečurke:
1. Produženje životnog veka čoveka
Bioorganic & Medicinal Chemistry je 2009.1 godine objavio studiju koja je urđena na Tajvanu i koja je pokazala uticaj polisaharida pronađenih u reishi pečurki na produženje životnog veka. Ovi jedinstveni molekuli doprinose dugovečnost pojačavanjem funkcije imunog sistema i sprečavanjem abnormalnog formiranja krvnih sudova koje mogu dovesti do smrtonosnih bolesti, kao pojavi raka, na primer.
2. Uloga u borbi protiv karcinoma
Reishi gljiva je pokazala ne samo da sprečava razvoj karcinoma, već, kako je istraživanje pokazalo, takođe može da eliminiše postojeće ćelije raka u telu. U časopisu Pharmacological Reports2, 2010. godine objavljena je studija koja je istakla ulogu ganoderne kiseline, triterpenoida pronađenog u reishi pečurki, u inhibiciji razvoja i metastaze tumora.
U 2011. godini, još jedna studija3 ukazala je na to da biološko aktivna jedinjenja unutar reishi pečurke mogu zapravo tražiti i iskoreniti postojeće ćelije raka unutar tela.
3. regeneracija jetre
U časopisu  Food and Chemical Toxicology4 2013. godine, objavljena je studija u kojoj je korišćena reishi pečurke za sprečavanje hemijskih oštećenja jetre kod miševa. Isti triterpeni koji su pokazali anti-kancerogene osobine u drugim studijama izgleda da pomažu regeneraciju ćelija.
4. Neuroprotective properties
U časopisu Neuropharmacology5, 2012. godine, objavljena je studija u kojoj je uvrđeno da reishi pečurka može imati visoke terapeutske efekte na neurodegenerativne poremećaje kao što su Alchajmerova i Huntingtonova bolest. U ovoj studiji pokazano je da reishi ekstrakt podržava proizvodnju faktora rasta nerva, proteina koji je vitalan za zdravu neurološku funkciju.

Literatura:
1. Bioorg Med Chem. 2009 Nov 15;17(22):7831-40. The lifespan-promoting effect of acetic acid and Reishi polysaccharide, Chuang MH1, Chiou SH, Huang CH, Yang WB, Wong CH.
2. Pharmacological Reports, Volume 62, Issue 1, January–February 2010, 150-163,
Ganoderic acid T inhibits tumor invasion in vitro and in vivo through inhibition of MP
expression, Nian-Hong Chen, Jian-Jiang Zhong.
3. J Clin Cell Immunol. 2011 Dec 11;S3:4, Apoptotic and Immune Restoration Effects of Ganoderic Acids Define a New Perspective for Complementary Treatment of Cancer, Radwan FF1, Perez JM, Haque A.
4. Food Chem Toxicol. 2013 Feb;52:171-5, 2012 May 29, Protective effects of Ganoderma lucidum spore on cadmium hepatotoxicity in mice, Jin H, Jin F, Jin JX, Xu J, Tao TT, Liu J, Huang HJ.
5. Experimental and Toxicologic Pathology, Volume 64, Issues 78, November 2012, Pages 673-680, Neuroprotective effect of preadministration with Ganoderma lucidum spore on rat hippocampus, Yan Zhou, Ze-qiang Qu, Yuan-shan Zeng, Yu-kun Lin, Yan Li, Peter Chung, Ricky Wong, Urban Hägg.